Kleding Kunst Juwelen Make-up & Beauty Kouter
In de kijker
Laat ons je contactgegevens na en wij brengen je geregeld op de hoogte via onze Nieuwsbrief
nieuwsbrief archief
Site Search


  
Wouters & Hendrix winter 2005 - 2006
Datum: 21 juli 2005

Een gesponnen huis. Licht en delicaat, vol verhalen. Een fijne, gedraaide zilveren draad verleent aan de kleine dingetjes een eigen kracht. Het is een alchemie vol poŽzie.

W&H zochten voor hun AW 2005/2006 collectie naar een nieuwe romance, een nieuw soort romantiek. Sprookjes en mythes worden uitgebeeld in juwelen in pure vintage stijl, aangekleed met thema's uit flora en fauna.

De roep naar romantiek werd vertaald in een zeer delicate juwelentechniek. Wouters & Hendrix haalden hun inspiratie in een kunstvorm die traditioneel geassocieerd wordt met de landen rond de Middellandse Zee. De oude Etrusken, Romeinen, ArmeniŽrs en Grieken maakten deze ingewikkelde sierobjecten meestal in goud of zilver. Een eeuwenoude kunstvorm die de naam filigraan draagt. Volgens de overlevering is filigraan zo'n 5000 jaar oud en het kantachtige, ingewikkelde patroon ervan draagt al sinds het ontstaan ervan iets mysterieus in zich. De juwelen in filigraan worden opgebouwd door het aan mekaar solderen van zilverdraden, en niet door het bewerken of graveren van een zilverplaat. De kunst bestaat erin fijne, soepele zilverdraden te draaien, te plooien en te vlechten en ze te solderen waar ze mekaar raken. Kleine pareltjes of kralen uit hetzelfde metaal worden vaak in de krullen ingewerkt of ze dienen als startpunten van waaruit het vlechtwerk begint. Het delicatere vlechtwerk wordt vaak beschermd door een rasterwerk van dikkere draden. Juwelen in filigraan zijn met de hand gemaakt. De gebruikte technieken worden strikt geheim gehouden en van generatie op generatie overgeleverd.

Net als de experts in filigraan uit die lang vervlogen tijden hebben W&H hun collectiestukken AW 2005/2006 met symbolische details opgesmukt. Sommige oorbelletjes, armbanden en ringen werden uitgevoerd in de vorm van bloemen, wilde orchideeŽn, afgeboord met een of meer randen opgebouwd uit kleine krullen zilverdraad. En dan is er de pauw met zijn opgestoken staartveren, een levendig samenspel van verschillende zilveren krullen. De verschillende patronen, veren en bloembladen werden op wonderlijke wijze samengesmolten om aan deze collectie een complete nieuwe eigenheid te geven. Om van deze creaties uit zilverdraad een unieke collectie te maken hebben W&H er details aan toegevoegd in halfedelsteen, cloisonnť email en organisch materiaal zoals dikhoorn en Oosterse hoorn.

Deze mengeling van elementen vinden we ook terug in de ringen, armbanden en halskettingen met cameo's versierd met een delicaat bloemmotief. Een armband in een in spiraal gedraaide zilverdraad is versierd met een delicate opalen druppel en een poederroze cameo die een bloem voorstelt. Het is het eerbetoon van W&H aan de artistieke erfenis van de Griekse ambachtslui.

De stukken met ingewerkte halfedelstenen schitteren in verschillende tonen: van het iriserende witte en het poederroze van het parelmoer tot het diepbruine van de rookkwarts. Wat u ook kiest laat u verleiden door de juwelen met flitsen van gesmolten goud, zinnebeeld van een winterse smeltkroes.

Om het vrouwelijke van deze juwelen extra te onderstrepen, voegden Wouters en Hendrix lange chatelaine halskettingen en juwelenbroches aan de collectie toe. Voor een onweerstaanbare mix kozen W&H voor een halsketting als een confrontatie tussen de filigraan en het bloemvormige, zwarte diamanten Swarowski kristal in de vorm van een bloem.

De juwelen uit de nieuwe collectie zijn opnieuw de vertolking van de eeuwige zoektocht van Wouters & Hendrix naar de perfecte combinatie van esthetiek en metafoor. Ze dragen de duidelijke W&H look en zijn de dromerige uiting van de designers in hun zoeken naar het behoud van hun erfgoed.